onsdag 22. januar 2014

Spørsmål og svar: Trening og kosthold

Spørsmål:


Jeg tenkte å bringe tilbake denne diskusjonen, da jeg ble nødt til å stoppe trening for en del år tilbake på grunn av en heftig ryggskade som fortsatt plager meg den dag i dag (fikk rifter på 2 puter bak i ryggen samt overbelastning og startende prolaps(tror jeg kiro/fysio kalte det for)). Når ryggskaden skjedde, gikk det som det ofte går - jeg ble deprimert, satt i ro uten bevegelse i flere uker, endte opp med å spise dritt, og la på meg masse vekt (gikk fra 80-120 kg på noen måneder). Jeg har nå stått i ro på 120 kg i ~1-2 år, men har nå bestemt meg for å ta tak i problemene jeg har med kosthold og kroppen min, for å kunne være ett sunt forbilde for min kjære sønn når han vokser til!

Så, basically:


Jeg la om kostholdet mitt kraftig for 2 uker siden, og dette går helt fint. Er alltid mett, og spiser ~1200-1500 kalorier per dag, 35% protein, 25% fett og 40% karbohydrater. Unngår naturligvis salt og lignende. Dette har gitt meg en fin vektnedgang på ca. 2.5 kg i uken (regner med dette stabiliserer seg til ca. 1-1.5kg i uken etter hvert). Kostholdet er, eller skal jeg si, var under kontroll. I dag begynte jeg å trene på treningsstudio igjen, og trente ei kort, høyintensitets økt på ca. 40 minutter (15 minutter rask gange/jogging, 25 minutter styrke), men kjente mot slutten av økta at jeg begynte å bli svimmel på grunn av matmangel. Tanken min tidligere var å trene først, og så spise noe mat, for å unngå sting o.l, men dette fungerte jo da heller dårlig. Så spørsmålet mitt i første omgang er:

Hva bør man spise før ei treningsøkt tidlig på morgenen?

Jeg er nødt til å trene mer eller mindre rett etter jeg står opp på grunn av arbeidstider på jobb (har 45 min å kjøre hver vei, og arbeidstid er 07.30-15.30, resten av ettermiddagen forsvinner til familie og venner).


Svar:


Som du sier kan det være dumt å spise et stort måltid(i ditt tilfelle frokost) rett før en hard treningsøkt. Maten vil ikke har rukket å lagt seg i magen og man føler seg mett og ferdig. Men om morningen har jo kroppen som kjent heller lite energi noe som jeg vil tro førte til din svimmelhet. Det beste vil dermed være å spise en normal frokost 1t før du går igang med treningen.

Men dette kan jo bli en utfordring fordi kroppen også trenger nok søvn. Det jeg pleier å gjøre i tilfellene jeg ikke har mulighet til å vente med trening eller ikke rekker å spise i forkant er hvertfall å få i meg en banan. Men selv om man kommer seg gjennom økten på bare en banan er det viktig å spise et godt måltid ikke alt for lenge etter endt økt.

Kjenner til den svimmelheten ja, prøvde å kjøre knebøy på streng diett og tom mage en gang, det er sånt man bare gjør én gang.

Blodsukkeret er helt bånnkjørt etter natta(med mindre du har spist sent/iløpet av natta), så karbohydrater og litt protein før trening gjør susen. En liten bolle kornblanding med melk og en banan på sida, evt. noe frukt og yoghurt. Mtp. at du vil ligge såpass lavt på kcals, er det ikke noen grunn til å kjøre i seg for mye.

Du kan prøve proteinpulverpannekakene hos X-life. For meg fungerer de i hvert fall utmerket.

Ellers vil jeg tro at kroppen din kan få et problem da du gjør en så drastisk reduksjon i kalorier som det du har gjort. Selv om du ville lagt deg på 2000 kalorier ville du fortsatt gå ned i vekt, om enn litt senere. Jeg vil tro dette er å anbefale for helsens skyld. Mtp. kalorier og vektreduksjon handler det bare om å gjøre bedre enn det man har gjort før. Spis heller litt flere kalorier(enn 1500), men "renere" mat - altså mer variert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar